H Kυπρος στη λιστα των φορολογικων παραδεισων

Ο οργανισμός OXFAM δημοσίευσε μια λίστα στην οποία καταγράφει  τις χώρες στις οποίες οι επιχειρήσεις πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Η λίστα εστιάζει στα διάφορα φορολογικά και λογιστικά σχήματα που προσφέρονται στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές τα οποία περιλαμβάνουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή κίνητρα και εναλλακτικές για χαμηλούς φόρους.

Στη λίστα υπάρχουν οι γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι της Βρετανικής κοινοπολιτείας, στη πρώτη θέση είναι η Βερμούδα και στη δεύτερη τα νησιά Cayman. Από τις Ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος βρίσκεται στην 10η θέση με την Ολλανδία, Ελβετία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο να βρίσκονται αντιστοίχως στην 3η, 4η, 6η και 7η θέση. 

Στις Ευρωπαϊκές αυτές χώρες αν και σημειώνονται σχετικά υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, υπάρχουν ωστόσο διάφορα σχήματα φοροαπαλλαγών τα οποία χαμηλώνουν σημαντικά τον τελικό φόρο που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Oxfam επίσης αναφέρει ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής σε όλο τον κόσμο έχει πέσει στο 23,6% σήμερα απο 27,5% το 2006, ενώ , από περίπου 2 τρισ. δολ. το 1980 σε 7,2 τρισ. το 2013. Ενώ τα καθαρά κέρδη αυξάνουν, η φορολογία μειώνεται σημειώνεται στην έρευνα καθώς επίσης το 90% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο είχε/έχει παρουσία σε έναν φορολογικό παράδεισο.

Sign Up

We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine